تبیان، دستیار زندگی

بیوپلاستیک ها بجای کود، دستاورد برتر دوره دوم مدبران

یک مخترع ایرانی پلاستیک زیست تخریب پذیر (تجزیه پذیر) با ویژگی منحصر به فرد در جهان را طراحی و تولید کرد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : نسرین صادقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سیزدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید.

در این دوره از جشنواره از 20 استان کشور در سه بخش به تفکیک، 350 گروه در بخش غرفه های نمایشگاهی، 650 گروه در بخش سمینارهای علمی و 750 گروه در بخش مسابقات دانش آموزی از مدارس و پژوهش سراهای دانش آموزی سراسر کشور انتخاب شده اند و به جشنواره کشوری دعوت شده اند.
که تعداد 53 گروه در بخش سمینارهای علمی مقام برتر را کسب نمودند.
بر آن شدیم تا با معرفی پروژه های گروه های برتر علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم.

مقطع: دوره دوم متوسطه
موضوع: تولید 7 نمونه بیوپلاستیک از مخلوط ضایعات فیبر و نشاسته و بررسی خواص و تاثیر آن ها به عنوان کود در رشد گیاه
نام مدرسه: مدبران
نام استاد: خانم نرگس احمد آقایی
دانش آموزان: رعنا مروتی، ترنم احمدی نژاد، مهدیه مبشری، دنیا سعیدی، پانیذ مهاجری
بیوپلاستیک ها بجای کود، دستاورد برتر دوره دوم مدبران

مقدمه:
بیوپلاستیک ها
یک مخترع ایرانی پلاستیک زیست تخریب پذیر (تجزیه پذیر) با ویژگی منحصر به فرد در جهان را طراحی و تولید کرد. وی با این اختراع در چهاردهمین جشنواره جوان خوارزمی رتبه سوم رشته شیمی را از آن خود کرد. " گلاره پوستی زاده" مخترع پلاستیک زیست تخریب پذیر گفت: اساس این پلاستیک ها از نشانه گیاهانی همچون گندم و ذرت است و فرآیندی که در آن به کار رفته کاملا جدید است. وی افزود: این فرایند جدید منجر به تولید پلاستیکی شده که افزودنی های دیگر برای پایداری و شکل گیری پلاستیک نیازی ندارد.

پوستی زاده اظهار داشت: مشابه این نوع پلاستیک در برخی کشورها با این تفاوت که در آن پلاستیک ها برای پایدار شدن تا 20 درصد از مشتقات نفتی استفاده می شود وجود دارد و از این رو تا 100 درصد قابل بازیافت و تجزیه نیستند، در حالی که پلاستیکی که داخل کشور تولید شده این 20 درصد مشتقات نفتی را ندارد و بنابراین 100 درصد قابل تجزیه و بازیافت هستند.

این مخترع گفت: پلاستیک تولید شده در داخل کشور قابل دوخت و دوز است و می توان از آن نایلکس و لباس های یکبار مصرف تولید کرد و به طور کلی این پلاستیک ها بسیار انعطاف پذیرند.

وی با بیان اینکه زمان تجزیه این پلاستیک ها به ضخامت و محیط قرار گیری آن ها در طبیعت بستگی دارد افزود: با توجه به این شرایط در مدت دو تا سه ماه قرار گیری در طبیعت به صورت کربوهیدرات و کود آلی تجزیه و جذب خاک می شوند که غنا و تقویت خاک را به همراه دارد، در واقع به شکل یک کود طبیعی عمل می کنند و برای خاک هیچ گونه آلودگی به همراه ندارد.

پوستی زاده اظهار داشت: پلاستیک های تجزیه پذیر با کمک آزمایشگاه های دانشگاه تهران و پارک علم و فناوری دانشگاه تهران تولید شده و اکنون دانش آن برای تولید انبوه آماده است و فقط به یک سرماه گذار نیاز دارد.

وی با بیان اینکه این نوع پلاستیک های زیست تخریب پذیر ثبت اختراع 20 ساله شده است گفت: ما پیگیر ثبت جهانی این اختراع هستیم که هم اکنون در مراحل ابتدایی قرار دارد.
 
بیوپلاستیک ها بجای کود، دستاورد برتر دوره دوم مدبران

اختراع پلاستیک زیست تخریب پذیر با همکاری "گلاره پوستی زاده" تو "ساحل شفیعی دولت آبادی" صورت گرفته است.

این پلاستیک های مخصوص را معمولاً پلاستیک های مهندسی می نامند که به عنوان جایگزین آلیاژهای فلزی در مقیاس پذیرفته شده اند.

پلاستیک محصولی است که به منظورهای مختلفی به کار می رود. پلاستیک ممکن است سخت یا نرم باشد شفاف یا مات باشد. می تواند شبیه چوب یا چرم یا ابرایشم بنظر آید. می تواند در ساخت اسباب بازی یا دریچه های قلب بکار رود. در حال حاضر بیش از 10000 نوع پلاستیک مختلف وجود دارد. مواد خام اولیه برای تهیه پلاستیک عبارتند از نفت و گاز. این سوخت های فسیلی بعضا با اکسیژن و کلر برای ساخت انواع پلاستیک ترکیب می شوند. خیلی از چیزهایی که می خرید در پوشش ها و بسته بندی های پلاستیکی عرضه می شوند. شما هم احتمالا هر بسته ای را باز می کنید بعد از مصرف جعبه یا ظرف پلاستیکی اش را بدون توجه دور می اندازید. اما اگر همه این جعبه ها و ظروف پلاستیکی را جمع آوری کنید چه اتفاقی می افتد؟ در عرض یک ماه چه مقدار مواد زائد پلاستیکی مانند بطری نوشابه کیسه پلاستیکی و خودکار خالی جمع می کنید؟

بعضی از انواع پلاستیک ها قابل بازیافت هستند و برخی قابل بازیافت نیستند. خیلی ها فکر می کنند که پلاستیک ها پسماندهایی هستند که در نهایت غیرقابل تبدیل هستند یا از آنجا که سوخت های فسیلی را مصرف می کنند آن ها را انرژی خوار می نامند. در صورتی که چنین نیست و پلاستیک ها از لحاظ انرژی و مصرف آن بسیار با صرفه عمل می کنند. یعنی انرژی خیلی کمتری برای ساخت یک بطری پلاستیکی نسبت به ساخت بطری شیشه ای مصرف می شود. همچنین از آنجایی که پلاستیک ها وزن سبکی دارند انرژی کمتری برای حمل آن ها مصرف می شود. گرچه پلاستیک ها به طور کلی سبک هستند ولی دفع آن ها در محل های دفن زمینی گزینه ی خوبی نیست بلکه دو راه دیگر هم وجود دارد بازیافت و زباله سوزی.
 
برای مشاهده مجموعه فایل های ضمیمه اینجا کلیک کنید.
بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه و تنظیم: نسرین صادقی