تبیان، دستیار زندگی

بررسی آلاینده های اولیه هوا در مدل موشی باردار balb-c

امروزه خطرات بالقوه آلودگی هوا، جمعیت انسانی را در مقیاس گسترده ای تحت تاثیر قرار داده است و بیشترین آن ها نیز متوجه افراد پر خطر، شامل: افراد مسن، کودکان، بیماران قلبی-عروقی، مادران باردار و جنین آن ها می باشد. در این مطالعه اثرات آلودگی اولیه هوا (آن دسته از آلاینده هائی می باشند كه مستقیما از منابع وارد اتمسفر می شوند مثلا آزاد شدن دی اكسید گوگرد توسط احتراق ذغال) بر روی موش و جنین آن و همچنین جنین انسان بررسی می شود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سیزدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: بررسی آلاینده های اولیه هوا در مدل موشی باردار balb-c
نام ارائه دهنده/دهند گان: آنیتا خندان و بینا کشاورزی
زمینه و نوع پروژه: زیست
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: دبیرستان متوسطه دوم فرزانگان 7

 چکیده پروژه
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر بررسی اثر آلاینده های اولیه هوا بر روی سلامت مادر و جنین در مدل موشی balb-c بود.

بررسی آینده های اولیه هوا در مدل موشی باردارbalb-c
مقدمه
امروزه خطرات بالقوه آلودگی هوا، جمعیت انسانی را در مقیاس گسترده ای تحت تاثیر قرار داده است و بیشترین آن ها نیز متوجه افراد پر خطر، شامل: افراد مسن، کودکان، بیماران قلبی-عروقی، مادران باردار و جنین آن ها می باشد.

در این مطالعه اثرات آلودگی اولیه هوا (آن دسته از آلاینده هائی می باشند كه مستقیما از منابع وارد اتمسفر می شوند مثلا آزاد شدن دی اكسید گوگرد توسط احتراق ذغال) بر روی موش و جنین آن و همچنین جنین انسان بررسی می شود. تحقیقات نشان داده است طیف وسیعی از اختلالات و عوارض آلودگی هوا بر دستگاه تولید مثل، بارداری، جنین و نوزاد اثر می‌گذارد. میزان مواجهه ماده با گروهی از ذرات معلق یا هیدروکربن در هشتمین ماه بارداری بر رشد جنین اثر مستقیم گذراد. این اتفاق بیشتر در نواحی صنعتی و شهرهای بزرگ مخصوصاً در زمستان رخ می‌دهد. اثرات آلاینده‌ها منواکسید کربن، دی‌اکسید گوگرد و ذرات معلق بیشترین تأثیر را در این میان دارند. همچنین مطالعات انجام شده در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی نشان می‌دهد کودکان متولد شده از مادرانی که در دوران بارداری در معرض سطوح بالای ازن قرار داشتند بیشتر احتمال دارد دچار کم وزنی شوند. به گزارش مدلاین پلاس، محققان دریافته‌اند زنانی که هوای آلوده به ازن را استنشاق می‌کنند جنین آن ها دچار کاهش وزن می‌شود. پژوهش ها در نروژ، روسیه و مکزیک نشان داده است که بین میزان زیاد سرب در بافت های نوزاد که از خون بندناف به نوزاد رسیده است با کاهش وزن هنگام تولد یا کاهش قد ارتباط معناداری دارد. رشد جنین و وزن آن در زمان تولد به شدت با ابتلاء به بیماری و مرگ و میر طی کودکی و بزرگسالی ارتباط دارد. بنابراین روشن است که کیفیت هوا برای سلامت همه حائز اهمیت است. بررسی‌ها نشان می‌دهد بین بعضی خطرات جدی در سنین بزرگسالی و از دست رفتن رشد و تکامل در دوران پیش از تولد و ابتدای تولد ارتباطی وجود دارد که بیماری‌هایی نظیر دیابت غیر وابسته به انسولین، فشار خون بالا و بیماری های قلبی و عروقی ناشی از آن است. نمونه‌های زیادی از افزایش میزان سندرم مرگ ناگهانی نوزادان و بیماری های زنان نظیر اندوستریوز در اثر آلودگی هوا دیده شده است. همچنین مقدار بالای آلودگی هوا به نوعی سبب افزایش آمار سقط جنین نیز شده است. آلودگی هوا بر دستگاه تولید مثل زن و مرد نیز اثرات منفی دارد.

آلودگی هوا احتمال ناباروری زنان را افزایش می دهد، زنانی كه بیشتر در معرض آلودگی هوا قرار دارند نازایی در آن ها بیشتر می شود و یا این كه بیشتر دچار سقط جنین، زایمان زودرس، پاره شدن كیسه آب جنین، عدم رشد جنین، تولد نوزادانی با وزن كم و حتی بروز لب شكری در نوزادانشان می شوند. خطر سقط جنین در زنان باردار بیشتر در سه ماهه اول بارداری است و این امر نیز به شدت مسمومیت به آلودگی هوا، شرایط سلامتی كبد، قلب و مقاومت بدنی مادر بستگی دارد.

 مادران باردار باید در 8 هفته اول حاملگی بسیار مراقب باشند و خود را در معرض هوای آلوده قرار ندهند. در هفته های اول حاملگی، مادران باردار باید در صورت امكان در هوای آلوده حضور پیدا نكنند و از منزل بیرون نیایند و در صورتی كه ناگزیر به بیرون آمدن هستند حتما از ماسك استفاده کنند. در 8 هفته اول حاملگی با توجه به این كه در این مدت اندام های جنین شكل می گیرد، زنان باردار باید از مواجه شدن با مواد شیمیایی و قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا خودداری كنند. مواجه شدن با هوای آلوده به خصوص در 8 هفته اول حاملگی، احتمال بروز بیماری ها و نارسایی های قلبی و ایجاد یك مجموعه بیماری ها و ناهنجاری های اندامی را در جنین افزایش می دهد.

 با توجه به این كه در هفته های 8 تا 12 حاملگی، مغز جنین شروع به رشد و شكل گیری می كند و اختلال در رشد آن می تواند در ضریب هوشی و توانایی های مغزی جنین تاثیر بگذارد، به طور جدی به مادران باردار توصیه می شود در این مدت نیز خود را در معرض هوای آلوده قرار ندهند.

هدف
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر بررسی اثر آلاینده های اولیه هوا بر روی سلامت مادر و جنین در مدل موشی balb-c بود.

بررسی آلاینده های اولیه هوا در مدل موشی باردارbalb-c
روش
دو عدد موش balb-c یکی ماده باردار و دیگری ماده غیر باردار برای کنترل در دو قفس متفاوت نگه داری می شود برای نگه داری موش ها به پوشال، قمقمه (برای آب)، پلت و مکمل غذایی موش (مثل ویتامین c و.....) و دما سنج نیاز است و برای تولید آلاینده های اولیه نیز ذغال سنگ را درون بوته چینی قرار داده و سوزانده می شود و در بازه زمانی حدود سه بار در هفته کنار موش ها قرار داده می شود. در نهایت تاثیر آلاینده‌های اولیه هوا بر روی سلامت مادر و جنین موش ها ارزیابی شد.

 مهارت های کسب شده
1. آشنایی با شیوه انجام کار گروهی
2. آشنایی با شیوه های جستجو در اینترنت
3. آشنایی با شیوه انجام پژوهش و نوشتن مقاله
4. آشنایی با نحوه ارائه گزارش عملکرد
5. آشنایی با روش ایده یابی (توفان مغزی)
6. آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز
7. آشنایی با پروپوزال نویسی
8. آشنایی با نحوه انجام آزمایش

در پژوهش حاضر از دانش آموزان آزمایش خود بر روی چه حیوانی انجام دادند؟ موش
1. موش
2. سگ
3. گربه
4. روباه
 
مطالب مرتبط:
موش ترانس ژنیک 1
آلودگی هوا

تهیه کننده: مهدی رحمانی - تنظیم کننده: محبوبه همت